Depresia de iarnă

Totul în jurul nostru încetinește în timpul iernii. Ziua se scurtează, unele animale hibernează… privind in perspectivă e greu de crezut că omul nu e afectat de venirea iernii.

Demult-demult, omul de peșteră își optimiza comportamentele de reproducere și hrănire pentru mai mari șanse de supraviețuire odată cu venirea iernii. Chiar dacă viața modernă ne-a oferit libertatea de a nu mai depinde de lumina naturală și căldura altor anotimpuri pentru a supraviețui, încă trecem prin schimbări la venirea anotimpului rece:

 • scăderea nivelului de activitate
 • creșterea poftei de mâncare
 • nevoie de mai mult somn

Unii dintre noi ne simțim mai rău decât alții în perioada iernii. În cazul ăsta ar putea fi vorba de Tulburarea Afectivă Sezonieră, așa-numita depresie de iarnă.
Depresia de iarnă e un tip de depresie care se manifestă în aceeași perioadă a anului (deobicei sfârșit de toamnă și iarna) mai mult de 2 ani la rând. Chiar dacă simptomele pot fi aceleași cu depresia, se diferențiază datorită perioadei specifice în care apare.

Simptome:

 • Te simți depresiv cea mai mare parte a zilei, aproape zilnic
 • Îți pierzi interesul pentru activități care-ți făceau plăcere înainte
 • Nu prea mai ai energie
 • Ai probleme cu somnul (simți nevoia sa dormi mai mult ca deobicei pentru a te simți odihnit)
 • Ți-e poftă de mâncăruri bogate în carbohidrați
 • Te retragi (eviți activitățile sociale)
 • Simți că ești mai lent ca deobicei
 • Te simți vinovat sau inutil
 • Nu prea te poți concentra și ți-e greu să iei decizii
 • Gânduri despre moarte, ”nimic nu mai are rost”

💡Tips & Tricks:

1. Expune-te la lumină! Melatonina (hormonul somnului) este stimulată de absența luminii, des întâlnită în perioada iernii și de aici apare somnolența și apatia. Încearcă o plimbare când e însorit afară sau să-ți muți biroul mai aproape de fereastră.

2. Crește-ți serotonina! Serotonina e hormonul fericirii. Activitatea fizică crește rata și frecvența declanșării serotoninei în creier. Sunt recomandate exerciții ”cardio”: mers pe jos, alergat, bicicletă/cycling, înot, squash. Chiar dacă nu ai chef, ignoră emoția și gândește-te că te vei simți mai fericit, mai motivat și cu chef de viață după. P.S.: Banana și ciocolata au serotonină 🙂

beverage-biscuit-blur-1624125

3. Atenție! Tendința e să mâncăm mai mult și să bem mai mult (mai ales că vin sărbătorile). Ai grijă la acumularea în greutate fiindcă poate accentua simptomele depresiei datorită scăderii stimei de sine.

4. Chiar dacă îți plac filmele horror sau dramă, încearcă să te axezi pe stand-up comedies și filme de comedie, măcar 10 zile. Sunt șanse mari să ai o schimbare de dispoziție în bine.

animal-animal-photography-close-up-2224547

5. Încearcă Terapia Cognitiv Comportamentală (CBT). Are rezultate în tratarea simptomelor depresiei sezoniere. Modelul ABC e o tehnică din CBT, iar ideea de bază e că o persoană poate să schimbe felul în care se comportă, simte sau gândește prin schimbarea percepției. Documentează-te despre psihologi/psihoterapeuți CBT. Unele servicii de psihoterapie pot fi decontate prin CAS.

beautiful-clothes-cold-54200

🤓 Surse:

 1. DeRubeis, R. J., & Strunk, D. R. (2017). The Oxford handbook of mood disorders. New York, NY: Oxford University Press.
 2. Seasonal Affective Disorder. (n.d.). SpringerReference. doi:10.1007/springerreference_44483
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s